Materialen

Op deze pagina leggen we uit wat voor materiaal er gebruikt kunnen worden om een handboog mee te maken. Ik ben geen fotograaf maar hoop dat de foto’s toch een duidelijk beeld geven. Veel plezier en ik hoop ook veel inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

In het bouwen van handbogen zijn veel categorieën te onderscheiden. Denk aan:  Ruiterbogen, Platte bogen, Hoorn bogen en alle bogen die met kunststoffen gemaakt zijn. Bij diverse bogen horen ook diverse materialen. Houten bogen worden natuurlijk van hout gemaakt. Ruiter / hoorn bogen(historisch) worden van een combinatie van hout, waterbuffel hoorn en “sinew”(tendon=pees) gemaakt. In modernere handbogen wordt gebruik gemaakt van -glasfiber ,carbon, aluminium en andere kunststoffen. Laten we eens kijken naar een paar houtsoorten.

Zelf ben ik fan van Essenhout. Mooi wit hout wat goed verkrijgbaar is. Essen is prima bogen hout en wordt 1000-den jaren gebruikt.Essen is taai en kan veel trek spanning hebben. Om die reden geschikt om een “Traping techniek”mee te doen.

Taxus is natuurlijk een prachtige soort die ook al heeeeel lang gebruikt wordt voor het maken van bogen. Iets lastiger om aan een geschikt stuk te komen maar zeken niet ondenkbaar. Taxus droogt heel langzaam en moet ook onder de juiste omstandigheden drogen. Een kunst op zich. Taxus is een laminaat in 1 boom. Het rekbare spint hout voor de “rug”van de boog en het mooie bruine kernhout voor de “buik”.

Iep. Zelf heb ik geen ervaring met bogen van iepe hout.

Maar ook in de pre-historie zijn bogen van iep gemaakt.

 

Esdoorn is weer zo’n soort die mooi recht groeit. Het spijten/kloven van esdoorn kan een hele rare vorm boogstaaf opleveren. Soms gaat het goed en soms moet je creatief zijn met het uittekenen van je boog. Een mooie witte houtsoort die zich goed laat bewerken.

Verder wat andere hout soorten zijn b.v. Kersen hout, moerbei, Hickory, grenen(niet al te zware bogen) Osagedoorn,eiken. In het algemeen geld dat het hout een lang nerf moet hebben. Er zijn te veel hout soorten om ze allemaal op te noemen. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en de één vind deze beter en de ander wil liever een boog van een andere soort. Kortom een zoektocht naar wat bij jou past.

DSCF4593 DSCF4599Deze “Penobscot” boog is gemaakt van hickory.De grote boog trekt 40 lbs maar in combi met de kleine hulp boog kunnen we naar 52 lbs trekkracht werken. De grote en kleine boog zijn verbonden met elkaar. Door middel van 2 kleine pezen wordt het één geheel. Op de rechtse foto zie je de kleine pees zitten. Het handvat is omwikkeld met dierlijke pees en gelijmd met huiden lijm.

 Hoorn.

Hoorn is een natuurlijk materiaal van een rundersoort. In het geval van het bogenbouw wordt Waterbuffel hoorn gebruikt. Voor vele soorten bogen uit Azië werd in de oudheid dit dierlijke materiaal al gebruikt. Zie o.a. Turkse, Koreaanse, Mongoolse bogen. Hoorn kan extreem veel compressie aan zonder dat het stuk gaat. Maar alleen hoorn heeft verder geen kracht om een boog mee te maken. Het moet dus gebruikt worden in een combinatie met andere materialen. Ook werd in de oudheid in de USA door de Native American, schapen hoorns gebruikt   www.youtube.com/watch?v=zHDPg9RXUm0.

Dit is een waterbuffel hoorn. De hoorn word op gezaagd in meerdere bruikbare delen. Voor de boog wordt er een strip langs de buitenste curve afgezaagd en verder bewerkt tot een platte strip van 4-5-6 mm dik. Afhankelijk van de hoorn. Hoorn is goed te vervormen door het te verwarmen. De hoorn bestaat voornamelijk uit collageen. Hier zijn ook onze nagels van gemaakt. Collageen wordt zacht en is dan te vervormen.

Hoorn boog

DSCF4639Een echt pronkstuk. Gemaakt van hout, hoorn,pees,leer en een beetje lijm. De boog is van ntn 118 cm lang en trekt 35 LBS. bij 28 inch. De double loop flemish twist string maakt deze boog helemaal af.

 

 

 

 

Sinew (tendon=pees)

Sinew wordt gewonnen uit dieren. In de poten van bv een hert of koe of struisvogel zitten lange stukken pees. Deze pezen worden uit de poot gehaald en schoon gemaakt. Daarna word de pees gedroogd. Als de pees droog is wordt deze uit geklopt met een hamer. Vervolgens tot draden bewerkt. Met deze draden kun je een boog pees maken of koord of kleding mee aan elkaar naaien. Voor de boog is het een zeer belangrijk onderdeel. Sinew wordt op de rug van de boog gelijmd. Sinew krimpt bij het drogen en trekt de boog in reflex en geeft het meer kracht.  www.youtube.com/watch?v=1of62N3co88 Hier zie je waar de pezen in het dier zitten en hoe ze verwijderd worden. Op de foto zie je gedroogde pees. Klaar om gehamerd te worden. Tweede foto geeft een beeld hoe de sinew eruitziet wanneer het geklopt/gehamerd is.

 Bamboe.

Bamboe is zo’n materiaal wat we eigenlijk allemaal wel kennen. Maar er zijn niet zoveel bamboe soorten die geschikt zijn voor het bogen bouwen. Vaak wordt bamboe als “backing” gebruikt. Een backing is een strip ander materiaal dan waar de eigenlijke boog van gemaakt is. De “backing” dient ervoor om de trekkrachten over te nemen van de boog zelf. En als bescherming van de rug van de boog. Het gebruik van bamboe is een goede keus voor een backing. De buitenste laag van de bamboe is erg sterk en flexibel en kan heel veel trekspanning aan. In Japan en Bhutan worden de bogen van bamboe gemaakt.

Glasfiber.

Glasfiber is een kunststof. Het kan zeer hoge krachten verwerken is daarom zeer geschikt voor het bouwen van bogen. Op de rug en de buik van de boog wordt een strip glasfiber gelijmd. Daarna wordt de boog verder verwerkt. Het nadeel van werken met glasfiber is dat de boog voor het verlijmen al ge-tillerd dient te zijn. Met andere woorden er valt niet erg veel te corrigeren als bij een houten boog.